Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Το νόημα της ζωής


Συγγραφέας: Άλφρεντ Άντλερ
Είδος βιβλίου: Ψυχολογία
Εκδότης: ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
Μετάφραση: Γιώργου Βαμβαλή. Η μετάφραση έγινε από το γερμανικό πρωτότυπο, Der Sinn des Lebens
Στοιχεία έκδοσης: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ 1. Δεύτερη έκδοση, Αθήνα 1974
Στοιχειοθετήθηκε και εκτυπώθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1974 στο τυπογραφείο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΑΚΙΑΝΑΚΟΥ (Δουκ. Πλακεντίας 31, Χαλάνδρι, τηλ. 6812457) για λογαριασμό των εκδόσεων ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, Φυλής 43, Αθήναι, τηλ. 819.780
“EPIKOYROS” Publications, 43 Phylis St., Athens 104, Greece – Tel. 819-780
Αριθμός σελίδων: 94


Ο Άλφρεντ Άντλερ γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1870 στη Βιέννη. Είναι ένας από τους 3 σπουδαιότερους Ψυχιάτρους όλων των εποχών μαζί με τους, Σίγκμουντ Φρόυντ και Καρλ Γιούνγκ. Είναι ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Δείτε εδώ το εκτενές άρθρο της Βικιπαίδειας για το έργο και τη ζωή του Άλφρεντ Άντλερ.

Φαίνεται από τα γραφόμενα του Άντλερ ότι υπήρξε ευαίσθητος, ευγενής, επιεικής και τρυφερός άνδρας και ιατρός. Επίσης ήταν και πολύ φιλότεχνος.

Δυστυχώς ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συχνότατα πολύ μακροσκελείς προτάσεις. Κάτι που πάντοτε όταν γίνεται σε ένα κείμενο κουράζει πάρα πολύ τον αναγνώστη και κάνει τα πράγματα περίπλοκα. Ενώ θα μπορούσαν να είναι απλούστερα.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με πραγματική αγάπη για τον άνθρωπο. Η γλώσσα του είναι λογοτεχνική και ο Άντλερ εξυμνεί την ωραιότητα και τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης. Ο Άντλερ είναι σωστός δάσκαλος και συγγράφει με κάποια μαεστρία.

Ο Άλφρεντ Άντλερ προχώρησε και εξήγησε με τον δικό του πολύ ευφυή τρόπο τις θεωρίες και παρατηρήσεις του δασκάλου του Σίγκμουντ Φρόυντ. Με τον οποίο, τελικά, ήρθε σε πλήρη ρήξη.

Το έργο αυτό είναι σε γενικές γραμμές κατανοητό στον απλό αναγνώστη που δεν έχει σπουδάσει Ψυχολογία, Ψυχιατρική ή κάποια παρεμφερή επιστήμη. Ο Άντλερ αναφέρει την αρχαία τέχνη της Φυσιογνωμικής ως επιστήμη που θαυμάζει και πιστεύει. Αναφέρει γιατρούς όπως ο Κρέτσμερ ως πολύ σημαντικά πρόσωπα για την ψυχιατρική. Τον Δόκτορα Κρέτσμερ τον είχα διαβάσει σε πολλά βιβλία δυτικής Φυσιογνωμικής. Γιατί υπάρχει και η φοβερή κινεζική φυσιογνωμική. Και σε αυτήν ακόμα αναφέρεται ο Άντλερ.

Δεν περίμενα ποτέ από έναν τόσο σημαντικό ψυχίατρο όπως ο Άλφρεντ Άντλερ. Να δέχεται και να ασχολείται με εμπειρικές τέχνες – επιστήμες όπως η θαυμάσια Φυσιογνωμική. Εντούτοις ήξερα ότι ο άλλος περίφημος ψυχίατρος, ερευνητής, συγγραφέας, Καρλ Γιούνγκ μελετούσε πολύ σοβαρά την αστρολογία και τη μεταφυσική γενικότερα.

Εγώ που ασχολούμαι δεκαετίες, παθιασμένα με την Φυσιογνωμική και την Αστρολογία, με θεωρούσαν οι γύρω μου βαρεμένο και γραφικό. Αλλά, καθώς φαίνεται δικαιώθηκα για τα τόσα χρόνια σοβαρής μελέτης των άστρων και των ανθρώπινων μορφών. Όσοι διαβάζετε τα ιστολόγιά μου εδώ και κάποιο καιρό θα έχετε καταλάβει το πάθος μου για την μεταφυσική.

Το σύγγραμμα είναι χωρισμένο σε 14 μικρά, εύπεπτα κεφάλαια. Και αυτό το κάνει πιο ευανάγνωστο. Σαν να ήξερε ο Άντλερ ότι θα έγραφε ένα δύσκολο βιβλίο και αποφάσισε να μας το δώσει σε μικρές μπουκίτσες! Αντί για μία μεγάλη μερίδα.

Είχα ξεκινήσει το έργο αυτό κάποια χρόνια πριν. Μέχρι που έφτασα στο κεφάλαιο, σεξουαλικές διαστροφές. Τότε, σταμάτησα απότομα την ανάγνωσή του. Φοβούμενος τις αποκρουστικές περιγραφές που φανταζόμουν ότι θα συναντούσα. Μετά από καιρό ξαναδιάβασα το βιβλίο και το τελείωσα. Αφού οι φόβοι μου για σκληρό, προσβλητικό, σαδομαζοχιστικό περιεχόμενο δεν επαληθεύθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Ο συγγραφέας αντιμετώπισε το θέμα των διαστροφών πολύ διακριτικά και με σοβαρότητα.  

Το εν λόγω πόνημα γίνεται αρκετά πιο εύκολα κατανοητό σε σχέση με αυτό το βιβλίο, το οποίο όταν το διάβασα και το τελείωσα δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα. Και το αστείο είναι ότι το διαφημίζει ο εκδότης ως δήθεν εκλαϊκευμένο.

Ο Άντλερ εκφράζεται γράφοντας με έναν πολύ έμμεσο, αποστασιοποιημένο, καθόλου άμεσο τρόπο. Αυτό είναι κάτι που με ενόχλησε αρκετά, διαβάζοντας προσεκτικά το βιβλίο.

Ο κύριος Άντλερ πίστευε και μάς έλεγε εμφατικά ότι ο σκοπός ή το νόημα της ζωής είναι η συνεχής προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και η επίμονη αναζήτηση της αλήθειας. Όσοι λαοί, άτομα, οικογένειες, κοινωνίες δεν το κάνουν αυτό απλά εξαφανίζονται από προσώπου γης.

Πολύ φοβάμαι ότι και ο ελληνικός λαός κινδυνεύει για διάφορους σοβαρούς λόγους στο άμεσο μέλλον να εξαφανιστεί. Λόγω του ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να είναι προσαρμοστικός.

Θα ήταν  απώλεια για την ανθρωπότητα να χαθεί ένας τόσο μικρός αλλά και τόσο σπουδαίος, μεγαλειώδης λαός όπως ο ελληνικός. Τι θα απογίνει η τέλεια και πλουσιότατη ελληνίδα γλώσσα μας; Ή τα έθιμα και οι αναρίθμητες παραδόσεις;

Αυτές είναι τρομακτικές σκέψεις για μένα ως έλληνα. Ίσως όμως θα πρέπει να τις αποδεχτούμε σαν φυλή. Ή πολύ απλά να βελτιωθούμε και να αρχίζουμε να αλλάζουμε. Όπως κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, π.χ. οι Κινέζοι ή οι Ιάπωνες.

Ο Άντλερ είχε σταθερή πίστη στην συνεχή εξέλιξη, βελτίωση και καλυτέρευση των ανθρώπων. Και αυτό είναι κάτι που το υποστηρίζω κι εγώ στην πράξη και το εφαρμόζω με συνέπεια και συνεχή επιδίωξη στη ζωή μου.

Η έκδοση του σημαντικότατου αυτού πονήματος είναι από τις πιο φτωχές που έχω πιάσει στα χέρια μου. Το εξώφυλλο είναι μαύρο με κίτρινα γράμματα αλλά ευτυχώς είναι πλαστικοποιημένο. Η βιβλιοδεσία είναι σχετικά καλή.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε απλά νέα ελληνικά αλλά χρησιμοποιεί το πολυτονικό αντί για το σύγχρονο μονοτονικό σύστημα. Κι αυτό διότι είναι πολύ παλιά έκδοση, του 1974 για την ακρίβεια. Τα γράμματα είναι μικρά και πολλές φορές κάπως κακοτυπωμένα. Και όχι μόνο στο δικό μου αντίτυπο.

Συμπερασματικά, το μικρούλι αυτό βιβλίο του εκλεκτού ιατρού και ερευνητή, Άλφρεντ Άντλερ, ενώ δίχως αμφιβολία είναι δύσκολο. Θα σας προσφέρει υπέροχες γνώσεις και θα εμπλουτίσει την εμπειρία σας και την μόρφωσή σας για το νόημα της ζωής. Καλή σας ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου