Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Συγγραφέας: Δημοσθένης Λιακόπουλος
Είδος βιβλίου: Φιλοσοφίας – Γνώσεων
Εκδόσεις: ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛ
Κεντρική Διάθεση: τηλ. 2310 521010. Θεσσαλονίκη
Αριθμός σελίδων: 608

Πρωτίστως οφείλω να πω πως έχω αγοράσει πολλά βιβλία από τις εκδόσεις Λιακόπουλος – ΕΛ. Πάνω από 15. Τα έχω διαβάσει σχεδόν όλα και τα περισσότερα από αυτά μού άρεσαν, ή με άρεσαν όπως λένε και οι φίλοι μας οι Βορειοελλαδίτες! Τα βιβλία που μου άρεσαν περισσότερο απ’ όλα και που τα διάβασα σε ελάχιστο χρόνο και με ενθουσιασμό είναι το πεντάτομο έργο, «ΓΗ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Σε αυτό το πόνημα ο κος Λιακόπουλος αναλύει με πολλά στοιχεία. Όπως φωτογραφίες και χάρτες το γεγονός ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ταξιδέψει σε όλη τη Γη και ότι παντού όπου πήγαν άφησαν τα σημάδια τους.

Πώς εξηγούνται οι μαίανδροι και άλλα καθαρά αρχαία Ελληνικά σύμβολα στην Λατινική Αμερική, στην Κίνα και σε ολόκληρη την υφήλιο; Ήταν κάτι τυχαίο; Ή μήπως τελικά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ταξιδέψει παντού και δεν μας το λένε οι λεγόμενοι «ειδικοί»; Αλλά ας περάσουμε στο βιβλίο που αφορά η παρούσα αξιολόγηση.

Το παρακάτω κείμενο συνίσταται από ένα μικρό σχετικά αφιέρωμα στον συγγραφέα και εκδότη Δημοσθένη Λιακόπουλο. Βασισμένο κυρίως σε πράγματα και δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς στις τηλεοπτικές εκπομπές του και σε πληροφορίες που έχω συλλέξει γι’ αυτόν. Ακολουθεί μία παρουσίαση του βιβλίου του από εκδοτικής και υλικής άποψης. Και τέλος θα κάνω την τελική αξιολόγηση του ίδιου του περιεχομένου του βιβλίου: ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Παρακολουθώ από τα πρώτα χρόνια των εκπομπών του τον κύριο Λιακόπουλο μέχρι και σήμερα. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που μιλάει και το πολύ ωραίο λαϊκό του χιούμορ. Ο αυθορμητισμός του, η ευθύτητα και η αμεσότητά του. Και γενικά, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, τον πάω πολύ!

Ο Δημοσθένης Λιακόπουλος είναι επίσημα ο πολυγραφότερος νεοέλληνας συγγραφέας. Αφού έχει συγγράψει πάνω από 110 βιβλία! Απίστευτο και όμως αληθινό. Όπως έχει πει και ο ίδιος σε εκπομπή του. «Ο Λιακόπουλος δεν σταματάει ποτέ να γράφει. Είναι book machine

Δεν συμφωνώ απόλυτα με όλες τις απόψεις και θεωρίες του κου Λιακόπουλου. Και ειδικά αυτές με τους Νεφελίμ και την Λευκή και τη Μαύρη Αδελφότητα όπως τις ονομάζει ο ίδιος, μού φαίνονται λίγο παρατραβηγμένες. Γι’ αυτό και η τεράστια σειρά έργων του Λιακόπουλου, «ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» δεν με ενδιέφερε ποτέ. Είχα θυμάμαι αγοράσει τους πρώτους 3 τόμους (Ελοχίμ, Ελ και Νεφελίμ) αλλά δεν μου άρεσαν καθόλου και τα είχα ξεφορτωθεί. Αλλά αναγνωρίζω την αγάπη που η μητέρα του τού εμφύσησε για την Ελλάδα, τον Ιησού Χριστό και την Εκκλησία. Και θαυμάζω τον τεράστιο όγκο της δουλειάς του. Την τρομακτική εργατικότητά του, τις άπειρες γνώσεις του και τον δυναμισμό του.

Οι ρίζες του Λιακόπουλου όπως έχει πει σε ένα παλιό του DVD είναι από τη Μάνη – Σούλι από την πλευρά του πατέρα του. Και από τη Μακεδονία (την Ελληνική Μακεδονία εννοείται) από την πλευρά της μητέρας του. Η οποία τον είχε μάθει να διαβάζει πριν πάει σχολείο. Και ο ίδιος την ευγνωμονεί γι’ αυτό. Μάλιστα έλεγε παλιά ότι του άρεσε σαν παιδί να διαβάζει βιβλία αστρονομίας. Μάλλον γι’ αυτό σπούδασε αργότερα και την Φυσική επιστήμη.

Ο κος Λιακόπουλος, εκτός από τις εκπομπές του στην τηλεόραση. Την συγγραφή των πάμπολλων βιβλίων του και τη διεύθυνση του εκδοτικού του οίκου. Έχει πει πως κάνει μοντελισμό και ζωγραφική. Θα αναρωτιέστε φαντάζομαι εύλογα: Μα πώς στο καλό τα προλαβαίνει; Πολύ απλά και όπως έχει πει ο ίδιος, κοιμάται μόλις 4 ώρες κάθε βράδυ!

Άρα, όπως φαίνεται και από τη φυσιογνωμία του (διαβάζω πολλά χρόνια βιβλία της αρχαίας τέχνης της Φυσιογνωμικής), διαθέτει τεράστια ενέργεια σαν άνθρωπος.

Ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, είναι ένας άνθρωπος με πλήρη διαύγεια πνεύματος. Όλα τα έχει τακτοποιημένα και καθαρά μέσα στο μυαλό του αλλά και στον εκδοτικό οίκο που διευθύνει μόνος του. Επίσης είναι εξαιρετικά καθαρός και τακτικός. Λέει συχνά στην εκπομπή του στην τηλεόραση ότι όταν αδειάζει η αποθήκη του από βιβλία. Πηγαίνει ο ίδιος προσωπικά και σκουπίζει και σφουγγαρίζει για να είναι η αποθηκούλα του καθαρή και όμορφη για να μπουν οι νέες παραλαβές βιβλίων και προϊόντων.

Ο κος Λιακόπουλος έχει 6 παρακαλώ παιδιά! Έχει πει κατ’ επανάληψη ότι αγαπά πολύ τους μικρούς μας φίλους. Και ότι η οικογένειά του είναι ότι πολυτιμότερο έχει κάνει στη ζωή του. Έτσι τον έχω δει να υπερασπίζεται με πάθος τα δικαιώματα των παιδιών και έχει και τέτοιες ευαισθησίες ως άτομο. Υπόψη ότι έχει παντρευτεί Πόντια γυναίκα. Το λέω αυτό γιατί λέγεται και το πιστεύω, ότι οι Πόντιες γυναίκες είναι πολύ όμορφες εκτός από πολύ έξυπνες φυσικά!

Αυτό που μού έχει κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το εξής: Ενώ ο ίδιος είναι άνω των 60 ετών. Είναι πράγματι αγέραστος, τόσο σε εξωτερική εμφάνιση όσο και σε συμπεριφορά. Φαίνεται ότι ο κος Λιακόπουλος δεν κάνει καθόλου καταχρήσεις (αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες). Αν και είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ότι τρώει πολύ γρήγορο φαγητό (junk food). Λόγω του ότι τρέχει συνεχώς σαν τον Βέγγο για να βγάλει τα προς το ζην. Ο Λιακόπουλος αποτελεί μία ακόμα ζωντανή απόδειξη του ότι οι άντρες παραμένουν πάντα παιδιά στην ψυχή όσο και να μεγαλώσουν. Κάτι που το λένε κυρίως οι γυναίκες για μας και έχουν δίκιο.

Ο κος Λιακόπουλος είναι απολαυστικότατος και πολύ καλός ομιλητής, συζητητής και αφηγητής ιστοριών. Είναι σαφώς ένας εξαίρετος εκλαϊκευτής της επιστήμης. Ταλέντο που πολύ λίγοι επιστήμονες διαθέτουν. Επιστήμονες όπως ο βραβευμένος αστροφυσικός και σεναριογράφος, Διονύσης Σιμόπουλος, του οποίου έχω διαβάσει ένα βιβλίο πριν αρκετά χρόνια και μού είχε αρέσει πολύ.

Το βιβλίο, ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, είναι πολύ μεγάλο (608 σελίδες). Μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους (όπως θα δείτε και στη φωτογραφία που έχω βγάλει). Το χαρτί του είναι πολύ βαρύ, πολύ ποιοτικό και κατάλευκο, που δεν κιτρινίζει όσος χρόνος κι αν περάσει. Έχει μαλακό, πλαστικοποιημένο εξώφυλλο και είναι πολύ καλά κολλημένο σαν βιβλίο. Παρά το μέγεθός του και το γεγονός ότι δεν είναι δεμένο. Σημειώνω εδώ ότι τα σκληρόδετα βιβλία θεωρούνται και είναι πιο γερά, ανθεκτικά και πολυτελή. Είναι όμως συνήθως και πιο ακριβά.

Στο εξώφυλλο απεικονίζονται διάφορα σχήματα και σύμβολα, με το αστέρι της Βεργίνας (το κλασικό αρχαίο Μακεδονικό σύμβολο) και το Δελφικό Έψιλον στο πάνω μέρος. Το εξώφυλλο αυτό πρέπει να έχει γίνει από γραφίστα. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Η αισθητική άποψη του εξωφύλλου είναι σκοτεινή. Και ίσως δεν ταιριάζει με το άπλετο φως της Ελλάδας και με τον ίδιο τον τίτλο του βιβλίου. Παρόλα αυτά δεν είναι άσχημο σαν αποτέλεσμα.

Τα γράμματα είναι μεγάλα και ευανάγνωστα. Με μπόλικο μελάνι. Το βιβλίο είναι άψογα οργανωμένο. Με πλήρη αρίθμηση σελίδων, κεφάλαια και ακριβή περιεχόμενα στο πίσω μέρος.

Το βιβλίο αποτελείται από τα εξής κεφάλαια:

1.   ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
2.   ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
3.   ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
4.   ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
5.   ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
6.   ΠΟΙΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ;
7.   ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
8.   ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
9.   ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ
10.                ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
11.                ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
12.                ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ – ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΤΑΡΕΕΙ
13.                ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Στα περισσότερα λήμματα στο κεφάλαιο 5 παρατίθεται το αρχαίο κείμενο όπως πραγματικά γραφόταν από τους αρχαίους προγόνους μας. Δηλαδή με κεφαλαία γράμματα και χωρίς καθόλου τόνους. Το πολυτονικό σύστημα και τα μικρά γράμματα ήρθαν αργότερα από την αρχαία περίοδο σαν φιλολογική προσθήκη. Και κυρίως για να διευκολύνουν την εκμάθηση των αρχαίων Ελληνικών από τους ξένους λαούς.

Εκτός από φράσεις αρχαίων Ελλήνων σοφών αναφέρονται και πάρα πολλά αρχαία γνωμικά που ανήκουν στην λαϊκή σοφία των αρχαίων Ελλήνων και είναι πολύ σοφά. Πολύ συγκινητική είναι η αφιέρωση του κου Λιακόπουλου στην μικρή του κόρη που γράφει επί λέξει, «Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στην μικρή μου Ελλάδα – Αλεξία. Εύχομαι το φως του Χριστού και της Ελλάδος να την οδηγήσει στην φωτεινή πατρίδα». Δεν σας κρύβω ότι βούρκωσα λιγάκι όταν τη διάβασα!

Το πόνημα αυτό είναι θαυμάσια και πολύ έξυπνα εκλαϊκευμένο ώστε να μην χρειάζεται ανώτερη μόρφωση για να το διαβάσει και να το καταλάβει κάποιος. Όλα τα βιβλία του Λιακόπουλου είναι ιδανικά για τον λαϊκό – όχι πολύ μορφωμένο αναγνώστη. Πιστεύω ότι ο ίδιος ο συγγραφέας και εκδότης στοχεύει συνειδητά στο λαϊκό κοινό και όχι στους πτυχιούχους ανωτάτων σχολών. Και νομίζω ότι σοφά πράττει.

Ο τρόπος γραφής του κου Λιακόπουλου, ενώ δεν έχει λογοτεχνικότητα είναι πολύ παθιασμένος, άμεσος, ευθύτατος και αυθόρμητος. Διαβάζοντας τα βιβλία του, αισθάνεσαι σαν να τον έχεις δίπλα σου και να σου μιλάει. Άρα είναι πράγματι καλός συγγραφέας.

Το έργο, ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, είναι ένα βιβλίο – νταμάρι που δεν διαβάζεται, όπως λέει με πολύ χιούμορ ο ίδιος ο συγγραφέας του!

Πολλά (αν όχι όλα) παιδικά παιχνίδια που τα παίζουν τα παιδιά σήμερα υπήρχαν ακριβώς με τη ίδια μορφή στην αρχαιότητα. Όπως π.χ. η μακριά γαϊδούρα και το κρυφτό. Το μόνο που αλλάζει είναι η ονομασία τους. Μεταξύ αρχαίας και νέας Ελληνικής γλώσσας.

Δύσκολα βρίσκει κανείς ένα τόσο ευφυώς γραμμένο σύγγραμμα και με τόση γνώση συγκεντρωμένη σε ένα μόνο βιβλίο. Παρά όλα αυτά τα καλά. Το έργο αυτό έχει πολλά λάθη βιασύνης και απροσεξίας. Τα οποία πιστεύω ότι οφείλονται στην τρομακτική ταχύτητα με την οποία γράφει τα βιβλία ο κος Λιακόπουλος. Στην κυριολεξία το ένα πίσω απ’ το άλλο.

Επίσης έχετε υπόψη σας όσοι βιάζεστε να τον κατηγορήσετε για προχειρότητα το εξής: Επειδή ο εκδοτικός οίκος του κου Λιακόπουλου είναι μικρός. Δεν έχει τη δυνατότητα για πολλούς και διαφόρους λόγους να πληρώσει επιμελητή – διορθωτή για τα βιβλία που εκδίδει. Ο κυριότερος λόγος είναι ο απλούστερος. Ο επιμελητής κοστίζει.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής με εσάς δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα αυτού του βιβλίου στην αποθήκη των εκδόσεων ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛ. Θα πρέπει (όπως έκανα και εγώ πριν μερικά χρόνια) να τηλεφωνήσετε στο 2310 521010 και να ζητήσετε το σύγγραμμα αυτό. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο τότε δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού, εκτός αν ψάξετε στα μεταχειρισμένα. Π.χ. σε βιβλιοπωλεία στο Μοναστηράκι της Αθήνας.

Αυτό που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση είναι (εκτός από την χαμηλή και λογική τιμή του βιβλίου αυτού) ότι μαζί με το έργο αυτό που παράγγειλα μού έστειλαν δώρο ένα ενδιαφέρον βιβλίο για την αντιβαρυτική τεχνολογία. Το οποίο ακόμα διαβάζω. Άρα μαζί με το δώρο συμφέρει πολύ η αγορά. Επιπλέον, και τα 2 βιβλία που παρέλαβα από το Courier ήταν, αν και πολύ παλιά, πεντακάθαρα και σε έξοχη κατάσταση.

Το βιβλίο αυτό προσφέρει μία άριστη σφαιρική γνώση της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ιστορίας της. Και αναλύει διάφορα ενδιαφέροντα και καυτά ζητήματα γύρω από την Αρχαία Ελλάδα. Αν νομίζατε ότι η αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία είναι πολύ δύσκολη και ακατανόητη. Τότε με το έργο αυτό θα αλλάξετε σίγουρα γνώμη. Καλή σας ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου