Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Η Φιλοσοφία στην Αρχαία Ελλάδα



Συγγραφέας: Άξελ Ξερινιάβσκι
Εικονογράφηση: Πάμπλο Σάπια
Είδος βιβλίου: Ιστορία της Φιλοσοφίας
Εκδότης: ΓΝΩΣΗ
Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς
Επιχρωματισμός: Γιώργος Πίνας
Εξώφυλλο: Γιώργος Πίνας
Τίτλος Πρωτοτύπου: Axel Cherniavsky, Filosofía griega para principiantes, 2007 © Era Naciente SRL, Buenos Aires
Το βιβλίο εκδόθηκε στα πλαίσια του “Sur”, του προγράμματος Υποστήριξης Μεταφράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Διεθνούς Εμπορίου και Θρησκευμάτων της Αργεντινής
Εκδόσεις «γνώση». Κεντρική διάθεση: Γραβιάς 3 – 5, Αθήνα 10678 τηλ. 210 – 380.7689
Κωδικός ISBN: 978-960-235-812-2
Αριθμός σελίδων: 176


Πριν από την επί της ουσίας αξιολόγηση αυτού του έργου θα κάνω μία κριτική πάνω στην εκδοτική ποιότητα του βιβλίου αυτού:

Το βιβλίο είναι μεσαίου προς μικρού μεγέθους. Έχει μαλακό εξώφυλλο, άρα δεν είναι δεμένο. Όμως, τουλάχιστον το δικό μου αντίτυπο είναι πολύ καλά κολλημένο. Διαθέτει αυτί, ως υποκατάστατο σελιδοδείκτη. Το οποίο και χρησιμοποίησα και άρα δεν χρειάστηκα κάποιον σελιδοδείκτη χαρτονένιο ή άλλου τύπου. Το βαρύ, ποιοτικό χαρτί του βιβλίου είναι τύπου ιλουστρασιόν (γυαλιστερό) και δεν κιτρινίζει καθόλου με το πέρασμα του χρόνου.

Η αισθητική του εξωφύλλου και των εικόνων του καταξιωμένου σκιτσογράφου, ζωγράφου, εικονογράφου και σεναρίστα, Πάμπλο Σάπια (Μπουένος Άιρες 1969) είναι πολύ μοντέρνα και καλαίσθητη. Οι εικόνες του τελευταίου έχουν αρκετές λεπτομέρειες και είναι πολύ προσεγμένες.

Συνοδεύουν άριστα το πολύ άμεσο, αρκετά εκλαϊκευμένο και όμορφο κείμενο του ιστορικού με διατριβή πάνω στην Φιλοσοφία συγγραφέα, Άξελ Ξερινιάφσκι (Μπουένος Άιρες, 1980).

Θα σας πω την πρώτη συνοπτική παράγραφο του βιβλίου για να καταλάβετε με τι πνεύμα έχει γραφεί από τον συγγραφέα: «ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Εδώ σημειώνω ότι το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο στην κατηγορία των εκλαϊκευμένων βιβλίων Φιλοσοφίας (ή Ιστορίας της Φιλοσοφίας αν το θέλετε) που έχω τελειώσει. Το πρώτο είναι το πολύ ογκώδες και αρκετά πυκνογραμμένο έργο του συγγραφέα, εκδότη, τηλεπαρουσιαστή και Φυσικού Επιστήμονος Δημοσθένη Λιακόπουλου, «ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Διαβάστε εδώ την κριτική του. Ένα βιβλίο των 608 σελίδων.

«Η Φιλοσοφία στην Αρχαία Ελλάδα» είναι ένα πόνημα που αναλύει συνοπτικά πολύ περιεκτικά αλλά καθόλου πρόχειρα όλους τους σημαντικούς Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Από τους προσωκρατικούς, Παρμενίδη, Ηράκλειτο, Ζήνωνα και άλλους μέχρι τους ογκόλιθους – γίγαντες του παγκοσμίου πνεύματος: Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Δεν παραλείπει όμως και τους σημαντικούς σοφιστές (που επηρέασαν πολύ τη Δύση), όπως ο Γοργίας.

Καθώς επίσης τους στοχαστές της Ελληνιστικής (μετά τον Μέγα Αλέξανδρο) εποχής: Στωικούς, Κυνικούς (όπως ο διάσημος Διογένης) και Σκεπτικιστές. Και βέβαια, από την παρέα των μεγάλων σοφών δεν λείπει ο πολύ σπουδαίος και από τους αγαπημένους μου Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους «ηδονιστής» Επίκουρος.

Αυτοί που μου άρεσαν περισσότερο προσωπικά είναι ο Επίκουρος, ο Παρμενίδης και ο Ηράκλειτος. Δύο προσωκρατικοί και ένας της Ελληνιστικής εποχής δηλαδή.

Συμπερασματικά, το έργο, «Η Φιλοσοφία στην Αρχαία Ελλάδα» είναι ένα μικρό σχετικά βιβλιαράκι Ιστορίας της Φιλοσοφίας και γνώσεων των 176 σελίδων. Που όμως έχει γραφτεί από μία πολύ καλή και καλά καταρτισμένη πένα και από έναν εξαίρετο εικονογράφο (βλ. παραπάνω). Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα που θα σας δώσει μία σφαιρική και αρκετά καλή και εμπεριστατωμένη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής σκέψης και σοφίας. Πραγματικά αξίζει κάθε ευρώ η αγορά και η μελέτη του. Καλή σας ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου